cabbageton residence






Located in Toronto’s Cabbagetown neighbourhood, the primary design challenge for this residential project was to create a contemporary addition and renovation to a 100-year old home while fulfilling the requirements of the Toronto Historical Board. The front fa├žade is respected and maintained, while the rear facing new addition is boldly modern. Increased flow of light, improved line of sight and incorporation of sustainable technologies and materials were key requirements of the owners. The new design incorporates a vertical circulation spine without corridor walls, allowing rooms to feel larger and more connected. This primarily open plan connects the various spaces while still providing subtle division between spaces accomplished through changes in floor heights, partial walls or built-in furniture elements.
click here for more

-joel

Joel is a contributor on Design-Milk's weekly architectural posts and Apartment Therapy's Unplggd daily technology posts.