Hill Plain House

The rectilinear planform of the building is based on agricultural construction and considers the integration of object and landscape. This idea is drawn initially from Victorian-era farm structures of the region where buildings were developed largely on pragmatic terms. The land form undulates at 700m AHD. A ridge line traverses the building site almost diagonally, creating an elevated natural amphitheatre to its north. The requirement to orientate the dwelling north for solar purposes and south for the views also precipitates this idea of the object. The building was located just below the hilltop in a reconfigured contour which provided a nestled siting in an otherwise exposed environment.

Joel is a contributor on Design-Milk's weekly architectural posts and Apartment Therapy's Unplggd daily technology posts.