LightHouse Ottawa



“Lighthouse was designed for a family of five, looking to relocate from a rural setting to a modern urban dream house. It is a 4,500 square foot urban infill house in Ottawa’s planned Lindenlea community, adjacent to the city’s “old money community of Rockcliffe Village.” As the kidney-shaped site is wedged between the parking lot of the community centre to the southwest and a forested 40-foot escarpment to the north, it presented unique challenges and opportunities to coordinate views with desires for light. The primary glazed fa├žade was therefore oriented north thus ensuring privacy on the south side while allowing the space to be filled with diffused light. This orientation also addresses concerns about overheating in the summer. Vertical windows along the south allow streams of sunlight to reach deep within the house and obscure undesirable views of the parking lot.”
via

Joel is a contributor on Design-Milk's weekly architectural posts and Apartment Therapy's Unplggd daily technology posts.